Entä jos taloudenhallinta kaikesta huolimatta epäonnistuu?

Jos huomaat olevasi sellaisessa tilanteessa, että maksat vanhaa velkaa pois ottamalla uutta velkaa tilalle, olet velkakierteessä, joka voi yllättävän lyhyessä ajassa johtaa maksuhäiriömerkintöihin. Nämä merkinnät ovat ikävä seuralainen ja niistä saattaa olla yllättävän suurta haittaa arkipäivän elämässä. Esimerkiksi osa vuokranantajista ei välttämättä vuokraa asuntoaan sellaiselle vuokralaiselle, jolla on maksuhäiriömerkintä. Myös monien muiden sopimusten tekeminen saattaa vaikeutua huomattavasti – esimerkiksi vakuutusten tai puhelinliittymien hankkiminen saattaa olla haastavaa sellaiselle henkilölle, jonka luottotiedoista löytyy merkintöjä.

Miten velkakierteen voi katkaista?

Jos olet tullut ottaneeksi runsaan määrän erilaisia lainoja, joiden maksusta et enää tahdo selviytyä, saattaa joissakin tilanteissa olla hyvä idea pyrkiä yhdistämään nämä lainat yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Tämä selkeyttää velkojesi hoitamista, kun sinun tuleekin enää seurata ainoastaan yhden lainan lainanhoitokuluja sekä maksuaikataulua, minkä lisäksi lainoja yhdistelemällä on usein mahdollista säästää koroissa ja muissa lainoihin liittyvissä kuluissa.

Aivan ensimmäiseksi on erittäin tärkeää miettiä omaa rahankäyttöä ja pyrkiä järkevöittämään sitä. Hätäpäiset ratkaisut kannattaa unohtaa ja miettiä tilannetta perin pohjin. Kannattaa esimerkiksi pohtia onko sinulla joitakin sellaisia tapoja, jotka aiheuttavat velkaantumista ja jos sellaisia tapoja löytyy, mitä niille voisi tehdä? Elätkö yli varojesi esimerkiksi päihteiden tai uhkapelaamisen vuoksi? Tai avustatko hyväsydämisyytesi johdosta jotakuta toista, vaikka sinulla itselläsikin on pienet tulot? Oletko shoppailuholisti?

Monet velkojat suostuvat usein erilaisiin maksujärjestelyihin ja tällaisten järjestelyiden mahdollisuus kannattaakin selvittää ensitilassa. Samoin kannattaa kirjata ylös omat tulot sekä menot ja pyrkiä laatimaan niiden pohjalta konkreettinen ja realistinen taloussuunnitelma.

Jos velkakierteesi on kuitenkin jo ehtinyt äityä monimutkaiseksi ja monisyiseksi vyyhdeksi, kannattaa sinun selvitellä mahdollisuuksiasi päästä joko vapaaehtoisen velkajärjestelyn tai tuomioistuimen vahvistaman velkajärjestelyn piiriin. Ammattilaisen apu on tarpeen tällaisessa tilanteessa.

Lapsille kannattaa kertoa perheen taloudellisista huolista heidän ikätasoaan vastaavalla tavalla

Jos taloushuolista kärsivässä perheessä on lapsia, kannattaa heille kertoa perheen taloudellisesta tilanteesta lapsen ikätasoa vastaavalla tavalla. Taloushuolista johtuva salaileva ilmapiiri on lapselle huonompi vaihtoehto kuin tietoisuus siitä miksi perheessä saatetaan joutua tinkimään joistakin asioista.