Oletko harkinnut osakesijoittamista?

Jos sinulla on jonkin verran pääomaa, jonka haluaisit tuottavan sinulle lisätuloja, saattaa osakesijoittaminen olla oikea valinta. Aivan ensimmäiseksi sinun pitäisi osakesijoittamista harkitessasi miettiä, kuinka pitkäksi ajaksi olet valmis sijoittamaan pääomasi. Osakesijoittaminen ei ole välttämättä paras tapa nopeiden tuottojen tuojaksi, mutta jos olet valmis sijoittamaan rahasi hieman pidemmäksi ajaksi, onnistumismahdollisuudet ovat yleensä jo huomattavasti paremmat. Mieti myös, kuinka paljon rahaa voit menettää sijoitustoiminnassa ilman, että olet taloudellisissa vaikeuksissa menetyksen vuoksi.

Seuraavaksi kannattaa pohtia omaa kiinnostuksen tasoasi: kuinka paljon olet valmis käyttämään aikaa sijoittamisen perusasioiden oppimiseen ja kuinka paljon haluat kuluttaa aikaa markkinoiden sekä omien sijoitustesi silmälläpitämiseen? Jos kiinnostusta on vain vähän tai ei juuri lainkaan, on kenties parempi, että ammattilainen valitsee osakkeet puolestasi.

Oman sijoitustoiminnan aloittaminen

Jos aiot sijoittaa osakkeisiin, sinun tulee hankkia itsellesi arvo-osuustili. Tälle tilille kirjataan omistamasi osakkeet. Tämän lisäksi tarvitset tavallisen pankkitilin esimerkiksi osinkojen maksamista varten.

Internet on oivallinen tietopankki myös osakesijoittajalle

Internet on tehnyt välittäjien vertailun ja valitsemisen aikaisempaa nopeammaksi ja näppärämmäksi, minkä lisäksi netistä löytyy oivallisia sijoitusneuvoja, joiden valinnassa tosin kannattaa noudattaa suurta lähdekritiikiä. Halutessasi voit hoitaa osakekaupat kokonaisuudessaan verkon kautta. Näppäryytensä lisäksi tällainen online-osakekauppa on edullisempaa kuin osakkeiden ostaminen pankin kautta tai puhelimitse. Markkinoiden seuraaminen on myös helppoa, samoin kuin oman rahastosalkun arvon seuraaminen.

Suositeltu minimisijoitussumma on 500 euroa per yhtiö

Yleisesti suositellaan vähintään 500 euron sijoittamista kerralla yhteen yhtiöön. Suuri syy tähän suositukseen ovat kaupankäyntiin liittyvät erilaiset kulut, kuten välityspalkkiot ja verot.

Hyvin suunniteltu strategia on onnistuneen sijoittamisen lähtökohta

Usein sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, ja tämän voi sanoa pätevän erityisen hyvin sijoittamisessa. Hyvän strategian merkitystä ei pidä vähätellä. Sijoitussuunnitelmassa on hyvä pohtia esimerkiksi edellä esitettyjä kysymyksiä sekä sitä millaisiin kohteisiin haluaa sijoittaa. Yleisesti suositellaan sijoitusten hajauttamista, mikä on hyvä keino suojautua sijoittamisen riskeiltä. Yleinen suositus on sijoitusten hajauttaminen 5-10 yhtiöön ottaen huomioon, etteivät yhtiöiden toimialat ole riippuvaisia toisistaan.