Oman talouden suunnittelu

Oman talouden suunnittelu auttaa säästämään rahaa ja saavuttamaan tavoitteita ja unelmia. Harkitun ja tasapainoisen kulutuskäyttäytymisen voi myös nähdä merkittävänä vakauden ja turvallisuudentunteen luojana. Kodin talous on tasapainossa ja hallinnassa silloin, kun tuloja on enemmän kuin menoja. Usein suositellaan, että säästössä olisi hyvä olla noin kahden kuukauden nettopalkkaa vastaava rahamäärä pahan päivän varalle.

Miten suunnitella kulutustaan?

Hankinnat ja maksut vaativat suunnittelua, jotta rahatilanne ei karkaisi käsistä. Omista menoistaan on syytä olla ajan tasalla ja tietoinen, vaikka rahat eivät olisikaan tiukassa: yllättäviä hankintoja ja elämäntilanteita on mahdoton ennustaa, mutta niiden sattuessa kohdalle varakassa ja jo ennestään omaksutut suunnitelmalliset rahankäyttötavat ovat kullanarvoisia.

Taloussuunnitelman laatimisen ensimmäinen askel on selvittää talouden kuukausittaisten tulojen tarkka määrä. Tulot muodostuvat esimerkiksi palkoista, mahdollisista tuista sekä eläkkeistä. Seuraavaksi katse kohdennetaan menoihin, joista olisi hyvä pitää kirjaa päivittäin, jolloin kuittien läpikäyminen ja erilaisten maksutapahtumien muistelu ei vie tuhottoman paljon aikaa. Tuloja ja menoja voi kirjata näppärästi vaikkapa ruutuvihkoon, Excel-taulukkoon tai tarkoitukseen erityisesti suunniteltuun taloussuunnitelmalomakkeeseen.

Konkreettiset tavoitteet motivoivat ja auttavat suunnittelemaan

Taloustilanteen parantaminen sujuu jouhevammin, kun liikkeelle lähtee maltillisin askelin ja asettaa itselleen saavutettavissa olevia, arkisia tavoitteita. Tällaisia voivat olla vaikka jonkin tietyn summan siirtäminen säästöön kuukausittain, sähkösopimuksen kilpailuttaminen kolmen viikon sisällä tai toisesta luottokortista luopuminen ensi vuoden alkuun mennessä. Kannattaa muistaa, ettei joka kuukausi tuloista säästötilille lohkaistavan summan tarvitse olla suuri – jo 50 euroa kuussa tarkoittaa 600 euron säästöä vuodessa.

Säästöä arjessa

Elämässä on monia pakollisia kuluja, mutta useimmiten niissä on monia mahdollisuuksia päästä hieman halvemmalla. Näin rahaa jää enemmän käytettäväksi toisaalle tai säästötilille siirrettäväksi. Vaatehankinnoissa säästää ostamalla vain tarpeeseen ja hyödyntämällä alennusmyyntejä sekä kirpputoreja. Laadukas ja kestävä vaate on järkevämpi hankinta kuin huonolaatuinen, vaikka se olisikin kertaostoksena hieman hintavampi.

Ruokakuluissa voi säästää muun muassa tekemällä ruuat sekä leipomalla leivät ja leivonnaiset aina itse. Ruokaa kannattaa tehdä paljon kerralla ja syödä sitä sitten useampana päivänä ja pakastaa osa kiireisiä päiviä varten. Etukäteen suunnitellut ostokset sekä hintojen vertailu kaupassa auttavat säästämään ja pitämään heräteostokset vähäisinä.