Opiskelijan talous

Opintojaan aloittelevaa nuorta opiskelijaa mietityttää usein oma talous ja vastuu siitä. Opiskelijoiden riittämättömät tuet ja työnsaantivaikeudet ovat otsikoissa tuon tuosta, mikä saattaa lisätä itsenäistyvän nuoren huolta entisestään. Miten aloitteleva opiskelija saa luovittua tiensä työelämään kapealla budjetilla tasapainotellen?

Opintojen rahoitus

Suomen valtio maksaa opiskelijalle tukea peruskoulun jälkeisten opintojen rahoittamista varten. Opintotuki koostuu opintorahasta ja asumislisästä sekä opintolainan valtiontakauksesta. Opintorahan määrään vaikuttavat opintojen aloitusvuosi, opiskelutaso, asumisjärjestely ja ikä: elokuun 2014 jälkeen opintonsa aloittanut korkeakouluopiskelija, joka on yli 18-vuotias ja asuu itsenäisesti, saa opintorahaa 336,76 euroa kuussa. Tämän lisäksi opiskelija saa asumislisää asumismenoistaan riippuen 26,90–201,60 euroa kuukautta kohden.

Erilaiset säätiöt ja järjestöt myöntävät opiskelijoille apurahoja ja stipendejä. Näitä haetaan yleensä suoraan myöntävältä säätiöltä tai järjestöltä hakulomakkeella ja hakukäytännöt vaihtelevat. Apurahaa tai stipendiä on mahdollista hakea esimerkiksi ulkomailla opiskelua, opintojen päättötyön tekoa, jatko-opiskelua ja kielikurssille osallistumista varten.

Alennuksia ja etuja opiskelijalle

Opiskelijan budjetin pelastus ovat useilta eri tahoilta saatavat alennukset ja edut. Yksi merkittävimmistä eduista, jonka turvin voi säästää tuntuvasti rahaa joka kuukausi, on mahdollisuus opiskelija-asuntoon. Vapailta markkinoilta vuokrattuun asuntoon verrattuna hinnat ovat usein merkittävästi alhaisemmat.

Oppilaitosten omista sekä kaupungin kirjastoista saa useimmiten lainattua kurssikirjat sen sijaan, että niistä joutuisi maksamaan. Kirjastot tarjoavat myös rauhallista opiskelutilaa ja tietokoneita opiskelijoiden käyttöön. Kirjastopäivän voi täydentää edullisella opiskelijaruokailulla, jota on tarjolla korkeakoulujen yhteydessä ympäri Suomen. Useat yliopistot tarjoavat opiskelijoilleen myös kuntosali- ja ryhmäliikuntapalveluita todella huokeaan hintaan.

Opiskelijat saavat tuntuvia alennuksia julkisessa liikenteessä, niin kaukojunissa kuin paikallisbusseissakin. Opiskelijakorttia vilauttamalla saa alennusta myös monista kulttuuri- ja urheilutapahtumista, palveluista sekä joistakin liikkeistä ja ravintoloista.

Mistä lisätuloja ja -säästöjä?

Työnteko opiskelun ohella hidastaa todennäköisesti valmistumista, mutta on toisinaan välttämätöntä. Kesällä töille on enemmän aikaa ja rahaa kannattaa silloin siirtää sivuun seuraavaa lukukautta varten. Jotkin työnhakusivustot ovat keskittyneet tarjoamaan työpaikkoja nimenomaan opiskelijoille ja vastavalmistuneille.

Huolellinen kuukausibudjetin suunnittelu etukäteen ja kirjanpito tuloista ja menoista ovat avuksi silloin, kun pitäisi tulla toimeen vähällä rahalla. Kirpputorien, edullisten ruoka-aineiden ja ilmaisten aktiviteettien hyödyntäminen auttavat säästämään arkipäiväisissä kuluissa.