Parhaat vinkit säästämiseen

Yksi tärkeä osa talousosaamista on kyky säästää. Jokainen pystyy varmasti säästämään menoistaan, kunhan itsekuria riittää. Toisille jää sukanvarteen enemmän kuin toisille, mutta tämä on aivan luonnollista, sillä meillä on kaikilla oma tulotasomme, joita ei kannata vertailla toisten ihmisten tulotasoon liiallisesti.

Säästäminen alkaa varsin yksinkertaisista asioista. Meillä kaikilla on joitain sellaisia menoja, joihin ei välttämättä tarvitsisi lainkaan upottaa rahaa. Kyse saattaa olla tupakasta, alkoholista, vaatteista, meikeistä, kengistä, elektroniikasta, matkustelusta tai melkeinpä mistä vaan sellaisesta asiasta, joka on kiva, muttei silti välttämätön. Aivan aina kyse ei tietenkään ole turhakkeesta, vaan moni kokee esimerkiksi matkustelun rahanarvoiseksi sijoitukseksi, josta ei edes halua tinkiä. Taloudellinen elämä ei olekaan sitä, että nipistäisi kaikista kustannuksista parhaansa mukaan, vaan sitä, että osaa tasapainottaa elämänsä menot ja tulot siten, että tili jää kuukausittain lopulta plussan puolelle.

Yksi erinomainen tapa säästää on pistää sivuun rahaa päivittäin. Summan ei tarvitse olla mikään suuri, vaan riittää, jos säästölippaaseen pudottaa päivässä euron kolikon. Tällöin vuoden aikana kertyy riittävästi rahaa suurempaankin ostokseen. Hieman vauhdikkaammin säästöpottia saa kasvatettua esimerkiksi pelaamalla rahapelejä, kunhan sen muistaa tehdä maltillisesti ja rahoja tuhlaamatta. Esimerkiksi Casumossa saat hyviä bonustarjouksia, joiden avulla talletuksiin saa ekstraa ja sitä kautta paremmat mahdollisuudet voittoihin. On suuri etu, jos malttaa lopettaa pelaamisen siinä vaiheessa kun on vielä voiton puolella. Tällöin rahat kannattaa kotiuttaa ja sijoittaa johonkin sellaiseen, jossa niiden arvo pysyy samana tai poikii tuottoa.

Säästää voi myös asettamalla itselleen tietyn tavoitteen, johon haluaa päästä. Otetaanpa esimerkiksi tavoitteeksi 2000 euron säästötavoite vuoden päähän, jolloin aikomuksena on hankkia käytetty auto. Tämä tarkoittaa hiukan yli sadan euron kuukausittaista säästöerää, joka tulisi pistää sivuun muista menoista. Mikäli on keskituloinen, ei moisen säästäminen ole ongelma eikä mikään. Pienemmilläkin tuloilla sata euroa kuukaudessa säästyy kohtalaisen helposti, kun tekee listan omista menoistaan ja käy sen läpi realistisesti. Mitkä menot ovat olleet ehdottoman välttämättömiä? Tulet nopeasti huomaamaan, että listalta löytyy paljon turhia menoja!