Kategoriat
Uncategorized

Säästövinkkejä opiskelijalle

Syksy alkaa, mikä tarkoittaa useimmalle opiskelijalle sitä, että kesätyön tuomat tienestit loppuvat. On aika palata arkeen, jota kannattelevat säästöt sekä opintotuki/laina. Varattomuus tai jopa suoranainen köyhyys on osa opiskelijaelämää, kuten melkein kaikki joskus opiskelleet tietävät. Säästäminen on taitolaji Suomen kaltaisessa verrattaen kalliissa maaassa. Se ei kuitenkaan ole vaikeaa, sillä opiskelijoita tuetaan myös onneksi monilla tavoin.

1. Ruoka

– Opiskelijan ruokakustannuksia helpottaa onneksi Kelan ateriatuki. Opiskelijana voit nauttia alle kolmen euron ravintolalounaasta joka ikisenä arkipäivänä – uskomatonta mutta totta!

-Pidä kaapissa aina halpoja perustarpeita, kuten puuroa, jauhoja, kananmunia ja säilykkeitä. Näin ei tule päädyttyä puolihuomaamatta kalliisiin heräteostoksiin.

-Kotiin ruokaa ostaessasi syynää tarjoukset tarkkaan ja suosi esimerkiksi sesongin kasviksia. Laita ruokaa itse sen sijaan, että esimerkiksi tilaisit pitsaa. Esimerkiksi leivän leipominen on varattoman luksusta.

-Älä polta tupakkaa. Vältä makeisia.

2. Yöelämä

-Kalliiden klubitapahtumien sijaan suosi ilmaisia konsertteja ja tapahtumia. Näitä järjestetään etenkin kesällä parhaimmillaan jopa päivittäin.

-Kalliisiin festivaaleihin ja tapahtumiin haetaan usein vapaaehtoistyöntekijöitä. Tämä tarjoaa sekä hauskan työkokemuksen että mahdollisuuden päästä osallistumaan tapahtumaan ilmaiseksi.

-Ota selvää taidenäyttelyiden ilmaispäivistä ja vieraile niissä silloin.

-Käy elokuvien päivänäytöksissä ja ilmaispäivissä aina kun ehdit. Elokuvista kiinnostuneiden kannattaa ottaa selvää paikallisista elokuvakerhoista, festivaaleista ja arkistoista. Tällaiset seurueet järjestävät elokuvailtoja jopa ilmaiseksi.

– Kirjasto on opiskelijan ystävä, joten niissä kannattaa viettää aikaa. Missä muualla voisit lukea päivän lehdet sekä lainata kasan kirjoja täysin ilmaiseksi?

3. Asuminen

-Yksiöasuminen kaupungin keskustan liepeillä on opiskelijalle usein sula mahdottomuus. Siksi kannattaakin suosia kimppa-asumista tai hankkia asunto vähän kauempaa.

-Sisustaminen on edullista, kun hankit huonekalusi esimerkiksi sukulaisten nurkista tai kierrätyskeskuksesta.

4. Liikunta

-Suosi opiskelijaliikunnan tai esimerkiksi osakuntien järjestämiä halpoja liikuntatunteja.

-Ulkona liikkuminen on ilmaista! Käy lähimetsässä lenkillä. Menkää kaveriporukalla yhdessä pelaamaan vaikka jalkapalloa. Mene talvisin hiihtoladulle tai luistelemaan.

– Opettele venyttelemään tai jopa joogaamaan. Alkeet opeteltuasi voit harrastaa näitä rentouttavia liikkeitä vaikka kotonasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *